2011. január 17., hétfő

Londoniak hétvégéje

Maradjunk a cím témájánál, s eképpen kezdeném az angol pontvadászattal a hétvégi összecsapásoknak értékelését, összegzését.

West Ham United - Arsenal.
Nagy bajban volt Avraham Grant és csapta is. Előbbi azért, mert angol sajtóértesülések szerint még egy esetleges győzelem ellenünk se menthette volna meg az izraeli szakembert. A csapat pedig egészen egyszerűen azért, mert az utolsó helyen állt.



Sőt, a meccs után sem javult a helyzetük, miután Robin van Persie - aki újra elemében van - kettő, és Theo Walcott egy góljával megvertük a kelet - londoni együttest. Simább volt, mint amire számítottam, mert jól játszottunk. Igazából egy percig se kellett izgulnom, mert 0-0-nál sem volt kérdéses, hogy kié lesz a győzelem. A labdát magabiztosan tartottuk, s bár Djouruonak volt egy csúnyán elszámított hazaadott labdája, amire Cole csapott le, de akkor ott volt ifjú kapusunk Szczesny, aki bravúrral hárított. Ez a meccs is bizonyította, hogy nincs kapuskérdés, viszont azt is, hogy hátvédkérdés van ( nem Djourou hibája miatt ). Hiszen a svájci középhátvéd és Koscielny tűrhetően teljesít, de nyilván, hogy mindig kell pihennie valamelyikőjüknek, s akkor jön a mostanában nemigazán acélos Squillacci. Wengernek mindenképpen igazolnia kell egy hátvédet, s ezzel kapcsolatban több név is felröppent - természetesen csak az újságíróktól - de azok csakis a találgatáson alapulnak. Majd meglátjuk, ki lesz az új fiú.
A mérkőzésre visszatérve : végig egyértelmű volt, hogy ki is fog diadalmaskodni a végén.
A Manchester City utáni döntetlen után nem gondoltam volna, hogy lesz még ilyen alkalom, de a MU, mivel ikszelt a Tottehnham ellen, újra "csak" öt pontra van ( öt pontra lesz, ha bepótolja elmaradt meccsét a Blackpool ellen) tőlünk, s nem szabad feledni, hogy mi még a tavasz folyamán az Emiratesben fogadjuk a Vörös Ördögöket.

Chelsea - Blackburn. Komolyan mondom, nem tudtam, mit higgyek előzetesen a meccsel kapcsolatban. Hiszen - én úgy gondolom - a Wolves elleni vereség után, mikor már többszörösen is túl voltak azon a bizonyos "most már muszáj lesz nyerniük" ponton, én elképzelhetőnek tartottam egy vendég pontszerzést is. Ugyanakkor, egy ekkora klubnál ilyen produkciók után azt mondani, hogy nem nyer egy Blackburn ellen, az olyan  butaságnak hangzott volna, mintha azt mondanám, hogy a Föld kerek. De, mivel a bolygónk nem kerek, - talán - ezért nyert a Chelsea is
Chelsea - Blackburn 2-0.

Két londoni klub után jöjjön egy kis szusszanás, azaz Liverpool - Everton. Mikor azt írtam, hogy Tottenham - Manchester United a forduló rangadója, nem vettem figyelembe, hogy ez a mérkőzés is most kerül elő. Természetesen a forduló rangadója a misty side derbi volt, azaz a két liverpooli összecsapása. Ilyenkor nem számít, hogy ki hanyadik helyen áll, csakis a győzelem lehet az elfogadható. Az ehhez hasonló meccseket vérre mennek a fiúk, és valljuk be, ha nem arra mennének, hogyan is lehetnek ekkora hangulat, mint amilyen a mostani meccsen (is) volt. Fordulatos mérkőzés volt, mindkét csapat vezetett, de végül nem jutottak dűlőre. Ebben az idényben az Everton felé billen a mérleg, hiszen ősszel a Goodison Parkban két góllal felülmúlta vasárnapi vendéglátójukat.
Liverpool - Everton 2-2

A Tottenham - Manchester United derbit nem láttam, de ha alapon nézzük, akkor a veretlen MU ellen a döntetlen nem is olyan rossz eredmény. Úgy már inkább fájóbb, hogy ha tudva lévő, hogy a vendégek emberhátrányban fejezték be a meccset. A hazaiak egy pontot tehettek zsebre, de a MU szempontjából ez inkább "csak" egy pont, hiszen most újra nagy odafigyelés kell majd nekik, nehogy egyszer csak az ajtón kopogtassanak a derék ÁGYÚSOK.
Tottenham - Manchester United 0-0

Ez történt vidéken :

Manchester City - Wolverhampton 4-3
Stoke City - Bolton 2-0
West Brom - Balckpool 3-2
Wigan - Fulham 1-1
Birmingham  - Aston Villa ( szintén egy nagy városi rangadó volt ) 1-1
Sunderland - Newcastle 1-1

Németország

Leverkusen - Dortmund. A tavasz nyitómeccsén a 3. helyezett fogadta az 1. helyezett csapatot, melyen én legalább egy pontosztozkodást vártam, de reménykedtem, hogy a gyógyszergyáriak behúzzák a rangadót. Vasárnap írom ezt az összefoglalót, kissé homályos már a péntek este, de azért arra emlékszem, hogy a Dortmund sokkal magabiztosabb volt, mint ellenfele. Ez helyzetekben is megnyilvánult akár az első, akár a második félidőben.
A vendégek rögtön egy kapufával indítottak, s azon kívül is volt több nagy helyzetük az első játékrészben.

A második negyvenöt percben egyértelműen a Dortmund dominált. Hatványozottan igaz ez a 49.-55. percig, amely idő alatt a vendégcsapat három gólt rámolt be ellenfelük kapujába.
Így gyakorlatilag a következő bő félórában azt láthattuk, hogy a Dortmund szépen lecsücsül, s a Leverkusen megpróbálja beerőszakolni legalább a szépítő gólt.
Ami sikerült nekik végül a hajrához közelítve, de ez aligha bántja Klopp együttesének a lelkét, ugyanis, miután a 3. helyezettet megverték, s a Mainz is kikapott, nem kevesebb, mint tizenhárom ponttal vezetik a bajnokságot. Innen azért már nem fognak elbukni, akár középszerű teljesítménnyel is megszerezhetik a salátástálat.
Leverkusen - Dortmund 1-3

Wolfsburg - Bayern München. Őrült egy meccs volt. Iszonyatos hajtás, sok helyzet, drámai pillanatok, sérülés, hónapok óta pályán nem látott játékos, gólok, lesgólok, lapok. Eme jelzők főleg az első félidőre voltak jellemzők, de a második félidőben is bőven volt esemény.
Az első néhány percben a Bayern elért egy kapufát, illetve rögtön villant egy wolfsburgi sárga. A 7. minutum "megpecsételte" az egész meccs sorsát. Amilyen furcsa, őrült gól volt ez, nagyjából a mérkőzés is olyan izgalmas és nem mindennapi lett.
Tehát a hetedik percben járunk, amikor az újdonsült első számú kapus, Kraft rúgja ki a labdát. Jó kirúgás volt, rá is startolt Thomas Müller, akit védője kísért. Természetesen jött a kapuból menteni Benaglio. Tulajdonképpen nem is lett volna semmi baj, ha a portás nem rúgja telibe Müller combját, kinek lábáról, úgy húsz-huszonöt méterről bepattant a labda a hazai kapuba.
A 21. percig a Bayern többször is megduplázhatta volna előnyét, de ezt nem sikerült kiharcolni. Viszont Pranjicnak egy büntetőt igen s az előbb említett percben Lahm rúghatta a büntetőt, amellyel végre megléphetett volna a vendég csapat. Ám, Philipp a jobb kapufát találta el, és talán Benaglio is javította hibáját, ugyanis mintha ujjheggyel beleért volna a lövésbe. Maradt tehát az egygólos Bajor vezetés.
A kihagyott büntető után lassacskán ébredezett a Wolfsburg is, bár akcióból gyakorlatilag képtelenek voltak helyzetet kialakítani ( ez egész meccsen jellemző volt rájuk ), viszont a pontrúgásaik életveszélyesek volt. Most jutott eszembe, hogy egy fontos mozzanatot kihagytam : ekkor már a vendégcsapat Franck Ribéry nélkül küzdött, aki egy komolynak tűnő sérülést szedett össze. Helyére pedig egy felépülőben lévő, Robben nevű holland játékos állt be.
Tehát a hazaiak pontrúgásai igen nagy veszélyt rejtettek magukban - én legalábbis így láttam - s ez mi sem bizonyítja jobban, mint egy meg nem adott lesgól egy beadás után, ami igen kétes, hogy a volt-e, vagy sem. Ennek ellenére a Wolfsburg az első félidő ráadásában kapott még egy lehetőséget : ők is tizenegyest rúghattak. Grafite révén viszont maradt a Bayern előny, mert kihagyta - viszont Kraftnak elévülhetetlen érdemei vannak ebben - a nagy lehetőséget. Az első félidő láttán tehát az volt a meglepő, hogy 2-3 helyett csak 0-1-et mutatott az eredményjelző.

Grafite kihagyott büntetője, avagy Kraft bravúrja


A második játékrész is nagy iramban kezdődött, azonban egy idő után a a müncheni gárda nagyon ráült az eredményre, s gyakorlatilag ha támadhatott is volna, inkább csak passzolgatott - igaz, azt legalább az ellenfél térfelén - a Bayern. Ebben az időszakban a hazaiaknak nem sok beleszólásuk volt a meccsbe, mert a vendégek nagyon jól eldugták a labdát.
Viszont erre keményen ráfizettek : a 86. percben Riether érkezett a baloldali laposan beküldött labdára, és egalizált.
Másodpercekre rá a Bayern is egalizált : Thomas Müller gólját érvénytelenítette a játékvezető les miatt.
A továbbiakban nem sok mindenre maradt idő, nem is történt különösebb esemény már.
Összességében rendkívül jó meccset vívott a két csapat, s igazolták, hogy miért is olyan híres a német futball.
Wolfsburg - Bayern München 1-1

További német eredmények :

Schalke - Hamburg 0-1
Bremen - Hoffenheim 2-1
Nürnberg - M'gladbach 0-1
St. Pauli - Freiburg 2-2
Stuttgart - Mainz 1-0
Frankfurt - Hannover 0-3
K'lautern - Köln 1-1

Spanyolország

Almeria - Real Madrid. A meccs utolsó négy  percére értem be. A lényegről nem maradtam le. A Realnak ennyi volt ez a szezon. Az utolsó helyen álló Almeria pontot szerzett a madridiak ellen. Nem is tudom mit mondjak... Természetesen ilyenre nem lehett számítani, de amikor azt írom, írtam, hogy a fővárosiak sokkal inkább megszenvednek a kisebb csapatok ellen, mint a Barca. Nem erre, de valami ehhez hasonlóra gondoltam. 
Arról tudtam, hogy szünetben 0-0 volt az állás, s ennek nem örültem, mert CR7 volt a csékám a magic11-es spanyol csapatomba. Gondoltam, hogy ebből 0-4 nem lesz, de ez azért övön aluli ütés volt. Nem mintha Realos lennék, nem, erről szó sincs. De mégis, várom a jelentkezőket, akik ezt egyáltalán meg merték említeni, hogy hazai pontszerzés lesz a vége. Emlékezzünk csak, a Barca 0-8-ra végzett ebben a stadionban. Nemrég azt írtam, hogy : "Nem merném azt kijelenteni, hogy az idei Real - Barca fogja eldönteni ki nyeri a 2010/11-es pontvadászatot,de az egyértelműen látszik, hogy a madridiak sokkal jobban megszenvednek a kisebb csapatok ellen, mint Xaviék."
Most már egyértelműen látszik, hogy a tavaszi El Clásico csak amolyan presztízs meccs lesz.

Barcelona - Málaga. A mérkőzést 2-0-ig láttam, tehát akkor már a lényegi kérdések eldőltek. A Barcelona nagyon jól tartotta a labdát - mint mindig - és fárasztotta az ellenfelet. Ha véletlen elvesztették a labdát, azonnal letámadtak, és nagy valószínűséggel vissza is szerezték a bőrt. A vendégeknek még futotta a szépítésre, ami már haladás, de sokra nem mennek vele.
Úgy gondolom, kijelenthetjük, hogy a Barca már megnyerte ezt a bajnokságot, akármennyi meccs is van még hátra a bajnokságból. Nem tartom valószínűnek, hogy egyetlen egy alkalmon túl egy pontnál többet szerezzen egy vitéz alakulat a katalánok ellen.
Barcelona - Málaga 4-1

Eredmények :

Villareal - Osasuna 4-2
Getafe  - Real Sociedad 0-4
Real Zaragoza - Levante 1-0
Sporting Gijón - Hércules 2-0
Athletic Bilbao - Racing Santander 2-1
Sevilla  - Espanyol 1-2
Valencia - Deportivo 2-0
Atlético Madrid - Mallorca ( Hétfő, 21:00 )

Olaszország

Röviden összefoglalva az elmúlt játéknapot azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a beragadt csapatok fordulója volt ez. Az Inter, a Juve nyert, a Milan és a Napoli botlott. Ráadásul mindketten nyerhető meccseket buktak el. Ezáltal az említett csapatokon kívül a Roma és a Lazio is közelebb tudott lopakodni az első két helyezetthez.
Ne felejtsük el megemlíteni, hogy Rudolf Gergely, aki a Genoától igazolt kölcsönbe a Bari együtteséhez, a Juventus ellen rögtön meg is rezgette a hálót. Reméljük még sokszor sikerül neki ezt megismételnie az idényben.

Az eredmények a fordulóból : 

Napoli - Fiorentina 0-0
Inter - Bologna 4-1
Cagliari - Palermo 3-1
Brescia - Parma 2-0
Catania - Chievo 1-1
Cesena  - Roma 0-1
Genoa - Udinese 2-4
Juventus - Bari 2-1
Lazio - Sampadoria 1-0
Lecce - Milan 1-1





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése