2011. január 13., csütörtök

És igen!

Elkezdődik  ( pontosabban folytatódik ) a német bajnokság. Egy hete lassan erre várok, ugyanis kedvenc bajnokságomról van szó. Véleményem szerint itt vannak a legjobb meccsek. Hatalmas hajtás, sok gól,ami az angolokról nem mindig mondható el. Hajtanak természetesen, de a gólok száma egy meccsen általában nem emelkedik három fölé. Csak néhány meccs eredménye az ősz záró fordulójából, Németországból :

St. Pauli - FSV Mainz 2-4
Leverkusen - Freiburg 2-2
Stuttgart - Bayern München 3-5

Hát igen. Ezt nem hiszem, hogy meg kéne magyarázni. Ezek után pedig azt sem,hogy vajon miért ez a kedvenc ligám. Tényleg nagyon, nagyon várom már. Mikor ezt a posztot írom, éppen akkor raktam össze a csapatomat a Magic11.com-on. Egyébként érdekes, hogy összességében a Bundesligában vagyok a legkiegyensúlyozottabb, volt olyan periódusom, hogy háromszor egymás után az első 150-ben voltam, és összetettben bizony majdnem sikerült bekerülni a top százba.
Szóval éppen most végeztem a csapatválasztással. Tulajdonképpen halvány lila fingom se volt, hogy milyen csapatokból rakjak be embereket. Hogy miért? Idézzük fel, hogy is áll a bajnokság a félidőben!


A bajnokságot utcahosszal vezeti a Borussia Dortmund, amire aligha lehetett számítani az idény előtt (meglepetés 1).
A Szalai Ádámmal felálló Mainz a második, őket követi a Leverkusen, a Hannover, majd a Bayern München. Az első öt helyen gyakorlatilag csak a Leverkusen  pozíciója nem meglepő. A BvB ugye az első ez az első meglepetés, ha az ember ránéz a tabellára.
A hét meccsig tartó mainzi "csoda" után Szalaiék kicsit langyosabb teljesítményt nyújtottak,de az utolsó fordulóban végül csak felhúzták magukat a tabella második helyére, és szerintem teljesen megérdemelten foglalják el ezt az előkelő pozíciót (meglepetés 2).
A Leverkusen harmadik helye nem meglepő, inkább az, hogy kerek tíz ponttal vannak lemaradva Jürgen Klopp alakulatától. Igaz, az utolsó őszi játéknapig ők voltak az egyetlenek, akik diadalmaskodni tudtak a BvB fölött.
Az sem kis meglepetés, hogy a tavaly nagyon gyenge Hannover most a negyedik helyen tanyázik. Véleményem szerint egy stabil középcsapatnak "kéne" lenniük. De ebben a szezonban minden borult a a németeknél (is; meglepetés 3).
Az ötödik helyen a Bayern München áll. A Bajorok tizennégy ponttal vannak "csak" lemaradva a listavezetőtől. Az elmúlt félszezonban otthon igen erősek voltak, de idegenben szinte képtelenek voltak számukra jó eredménnyel előrukkolni. Voltak bőven az ötödik hely alatt Gomezék, de végül is az őszt végére sikerült bekerülniük az első öt közé (meglepetés 4).

Szóval ezt látja először az ombre, ha ránéz a tabellára. De az ombre megkérdezi :

Hol a Schalke?

Hol a Werder?

Hol a Stuttgart?

Esetleg a Wolfsburg és a Hamburg?

Kérem szépen, most abbahagynám a meglepetések számozását, hiszen felesleges tovább írni azt. Tehát :
A Schalke éppen a 10. pozíciót foglalja el. Ahhoz képest, hogy tavaly 2. lett a csapat, ez mélyen kritikán aluli teljesítmény. De szerencséjükre nincsenek egyedül.

Werder Bremen. Ők tavaly az előző csapat mögött végeztek és most is mögöttük vannak. Csak az nem volt szégyen, de az, hogy most a 14.-ek, az bizony az. Az utolsó helyezett mögött, a Stuttgartal egyetemben ők kapták a legtöbb gólt tizenhét meccs alatt.

Stuttgart. Utolsó előtti hely.
Ebben a szezonban ha körülnézünk Európában, szinte bárhol azt láthatjuk, hogy azok a bajnokságok, amik eddig 2,3 csapatosak voltak, rendre megváltoztak. A kicsik sokszor elverik a sztárcsapatokat, vagy meglepetést okoznak, esetleg előkelő helyet foglalnak el a különböző pontvadászatokban.
Szóval én már nem sok mindenen csodálkozok, de a Stuttgart azért több a soknál. Tizenkét pontot sikerült összekaparniuk tizenhét meccs alatt. "Jutalmuk" a 17. hely, azaz az utolsó előtti. Nem tudom, hogy mit fognak művelni a második félévben, de kiesni azért nem fognak. Főleg úgy, hogy (én) több "jelentkezőt " is látok a helyére.

A Hamburg a 9., a Wolfsburg a 13. helyen áll. Előbbinél lenne inkább a cél az, hogy az első ötbe legyen, de utóbbinak is ott lenne a helye legalább a legjobb 7-8-ban. Egy jó tavasszal mindkettőjüknek összejöhet a reális helyezés, de annál több nemigen.

Ezek után nem kell mondani, hogy vajon miért volt nehéz dolgom a csapat összeválogatásánál. Mondjuk azért az is nehezíti ilyenkor a menagerek dolgát, hogy a tavasz első meccse. Új lendület, felfrissült csapatok, új emberek, edzők.
Most leírom, hogy végül hogyan is választottam. Valószínűleg elég merész, de lehet, hogy ilyen körülmények között minden merész lenne...

Abel, Ilicevic, Lakic (csk) - K'lautern. Mérkőzés : Kaiserslautern - Köln

Benaglio (kap), Schafer, Pekarik - Wolfsburg. Mérkőzés : Wolfsburg - Bayern München

Helmes, Sam, Vidal - Leverkusen. Mérkőzés : Leverkusen - Borussia Dortmund

Cacau, Gentner - Stuttgart. Mérkőzés : Stuttgart  - Mainz

A második, illetve negyedik esetben éppen az új lendületben, illetve az új edzőben bízok. Majd meglátjuk, mi sül ki ebből!

A többi meccs:

Werder Bremen - Hoffenheim
Nürnberg - M'Gladbach
St. Pauli - Freiburg
Schalke - Hamburg
Frankfurt - Hannover

Rögtön tehát érdekes mérkőzésekkel folytatódik a Bundesliga.


Továbbá a Ligue 1 is folytatódik


A franciák is folytatják tehát, de a Ligue 1-ről nem hiszem, hogy fogok írni,csakis a rangadókat fogom beharangozni. Egyrészt, mert állandóan idegeskedek rajtuk, ugyanis LEHETETLEN eltalálni jól a meccseket. Itt az sem meglepetés, ha az utolsó megveri az elsőt, ellenben örülök, ha a dolog fordítva történik.
Másrészt azért nem az a színvonal, mint az angol,német,spanyol vagy olasz bajnokságokban. 
Rendkívül kevés gól, és általában nem túl pörgős meccsek. Igaz, Decemberben véletlen megnéztem a Nancy - PSG meccset, ami kifejezetten jó volt.
Lehet szeretni a francia focit, és vannak ott is jó meccsek - fordulónként egy - de azért itt még a nagyok sem képviselnek olyan erőt, mint más bajnokságokban az ottani sztárcsapatok.
A Lyon a negyedik, és egy ponttal van lemaradva az első Lille-től. Az is igaz, hogy a 10. Montpellier öt pontra van az első helytől. 
Ezért mondom, kiszámíthatatlanok. Persze így izgalmas a bajnokság, hogy tíz csapatos... Nem, azért úgy gondolom, hogy előbb vagy utóbb szépen előrecsusszannak a nagyobbak, és több egység is lesz a különbség az első és tizedik hely közt.

Tehát hétvégén a franciák is folytatják a bajnokságot.

Most pedig térjünk rá, hogy a "szokásos" bajnokságokban miket láthatunk. Jöjjenek az angolok :)

Essünk túl rajta: A West Ham Uniteddel találkozunk, azaz az utolsó helyezettel. A csapat három meccse nyeretlen ( a bajnokságban a City elleni 0-0, aztán egy FA kupa 1-1 a Leeds ellen, majd egy vereség a Ligakupában az Ipswinch Town otthonában ) ezért fogunk most simán nyerni,mert túlestünk (viszonylag jókor) a "lazításon". Tavaly otthon 1-0-ra vertük őket Bacary Sagna 85. percben szerzett góljával. Nyögvenyelős volt, nem jött össze a gólszerzés a támadó szekciónak, de így is sikerült nyernünk. Biztosan rendkívül szívós lesz az ellenfél minden bekapott gól nélküli perc után. Ugyanis meggyőződésem, hogy ha az elején betalálunk, felborítjuk a taktikájukat, ami nem  más, mint a bekkelés. Hiszen akkor már nekik is támadniuk kell, de az csak nekünk jó. 3-0-ás győzelmet várok a javunkra.


van Persie kezd újra jó formába lendülni

A Chelsea a Blackburnel mérkőzik otthon. Most mit mondjak a Wolwerhampton elleni elvesztett mérkőzésük után. Mondhatnám,hogy biztosan nyernek,mert muszáj,mert kötelességük nyerni, de hányszor volt már ez... Úgyhogy nem merek tippelni, ki tudja, lehet, hogy a B'burn is pontot szerez a Stamford Bridge-en.

Liverpool. El ne felejtsem írni, hogy hét közben pótolták a Blackpool - Liverpool meccset. Az új edző Kenny Dalglish irányította a 'Poolt, akiknek sikerült 2-1-re kikapniuk... Nem tudom mi van velük, de ha még az új edző sem segít,akkor valami nagy lehet. Persze, ne kiabáljuk még el a dolgot, ez még a csal a második meccse volt a csapattal, az első a Manchester United elleni FA kupa meccs volt, amit 1-0-ra elveszítettek.
Egyébként olvastam, hogy a Blackpool legutóbb az 1946/47-es szezonban tudta oda-vissza verni a Liverpoolt ( ősszel 0-1 ).
Most a városi rangadón a sor, az Evertont fogadják Dalglish fiai. Félek, nem lesz jó vége. De ha őszinte vagyok, igazából mindig jót nevetek a Liverpooliak szerencsétlenkedésén:)

A forduló rangadója a Tottenham  - Manchester United összecsapás lesz. Nem tudom, mire mennek a Sir Alex tanítványai a sp?rs ellen, nem sok csapat van, amelyik úgy tud kontrázni, mint a csirkék. Az pedig tuti, hogy a Tottenham először védekezni fog, azaz kontrára játszanak majd. Egyikük győzelmének se örülnék, talán a legjobb a lelkemnek a döntetlen lenne. Viszont, a bajnokság szempontjából számunkra jobb lenne, ha a Hotspur nyerne. Tottenham - Manchester United, Vasárnap, 17:00.

Manchester City - Wolwerhampton
Stoke City - Bolton
WBA - Blackpool
Wigan - Fulham
Birmingham - Aston Villa
Sunderland - Newcastle...

... a további program.
Spanyolország

A két nagyra könnyű meccs vár, főleg a Madridra, akik az Almeriával fociznak egyet. A Barca a Málagát fogadja. Igazából felesleges az esélylatolgatás, inkább majd bővebben akkor, ha lejátszották a meccseket.

Az Atlético hétfőn 4-1-re kikapott a Hérculestől, ami azért elég ciki. Most a Mallorcát fogadják, és van egy olyan érzésem, hogy a vendégek pontot fognak szerezni.

Trezegueték rendesen kibabráltak a Madridiakkal

A többi összecsapás, avagy mit nézhetünk a hétvégén:

Getafe - Real Sociedad
Sporting - Hércules 
Villarreal - Osasuna
Zaragoza - Levante
Ath. Bilbao - Racing
Sevilla - Espanyol
Valencia - Deportivo


Olaszország
 
A Juventusnal itt a lehetőség, hogy javítson, ugyanis az utolsó Bari ellen mérkőzik. A Milan a 18. Leccével játszik, tehát nekik sem lesz nehéz dolguk. 
Az Inter a Bolognát fogadja, a Napoli a Fiorentina ellen játszik.
Most egyenlőre ennyit az olaszokról, bővebben róluk is majd hétfőn.

A forduló további meccsei:

Cagliari - Palermo
Brescia - Parma
Catania - Chievo
Cesena - Roma
Genoa - Udinese
Lazio - Sampadoria

Ma elsősorban a folytatódó bajnokságoké volt a főszerep, ezért is érintettem csak futólag az utolsó két bajnokságot.

Hétfőn majd írok szerintem bővebben róluk, kellemes hétvégét!
( Jaj, hétvége lesz! Végre lehet aludni! )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése